Mężczyzna wydatkuje znacznie więcej energii niż kobieta, zwłaszcza jeśli jest aktywny i na co dzień uprawia sport. Dlatego Twoje śniadania muszą być obfitsze i dawać Ci zastrzyk energii na cały dzień. Co jeść z rana, by nie przeciążać żołądka wysokokalorycznym jedzeniem i cukrami prostymi? Podpowiadamy!
Szakszuka może nie jest bardzo szybka w przygotowaniu, za to wyjątkowo sycąca i aromatyczna. Podstawą potrawy są pomidory i jajka, ale jeśli dodasz do niej trochę pasty pomidorowej i papryki, będzie jeszcze smaczniejsza. Podduś na patelni czosnek, cebulę i pomidory. Zrób łopatką „dołeczki” i wlej do nich jajka (tyle, ile uważasz za słuszne). Smaż je do pożądanej konsystencji i na koniec obowiązkowo posyp potrawę zieleniną. Szczytem sztuki kulinarnej będzie dodanie do potrawy kawałków fety lub bryndzy. I nie zapomnij odkroić sobie trochę chleba, którym będziesz „zamiatać” resztki szakszuki!
Wyświetl ten post na Instagramie
Nie musisz kurczowo trzymać się przepisu. Proponujemy „ukraść” Anglikom podstawową ideę – położyć na talerz jak najwięcej smakołyków! Jajka sadzone, bekon i kiełbaska – to oryginalny skład angielskiego śniadania. Ale Ty możesz pójść o krok dalej i położyć na talerz grzanki, pomidory, pieczarki, fasolkę z puszki, a nawet marnujące się w lodówce awokado (jeśli oczywiście nie jest niedojrzałe!). Królewskie śniadanie!
Czy wiesz, w czym tkwi sekret niewiarygodnie smacznej jajecznicy? Dzielimy się tajemnicą! Po pierwsze: nie żałuj masła. Jeśli nasłuchałeś się dietetycznych historii o szkodliwości cholesterolu, wyrzuć je precz z głowy. To cukry proste są Twoim największym wrogiem! A więc rozpuść na patelni więcej masła klarowanego niż zwykle. Po drugie dodaj łyżkę stołową śmietany. I po trzecie – nie przestawaj mieszać, nie odchodź od kuchenki nawet na sekundę i w żadnym razie nie dopuść do tego, by jajka zbytnio się ścięły. Chcesz przecież, by były aksamitne i rozpływały się w ustach! Dla zdrowia posyp jajecznicę solidną porcją natki lub kolendry i zagryzaj kiszonymi ogórkami.
Wyświetl ten post na Instagramie
Do takiego śniadania trzeba się trochę przygotować, gdyż wymaga pewnej ilości składników. Pokrój sobie na cienkie paseczki upieczoną zawczasu pierś z kurczaka (ok. 25 dag) i wyłóż ją na placek lawasza. Pokrój w plastry ogórka i pomidora, posiekaj też kapustę pekińską lub inną sałatę. Wymieszaj 50 ml kefiru z łyżką majonezu. Sos dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną zieleninę. Rozłóż warzywa na mięsie, polej sosem i zawiń placek z nadzieniem na kształt koperty. Podsmaż szarmę na maśle klarowanym z obu stron. Mmm… pycha!
Właściwie to bardzo sycąca zapiekanka z jajek, mięsa i przeróżnych warzyw. Podsmaż na maśle klarowanym cebulkę, a gdy się zeszkli, dodaj boczek (lub każdą inną wędlinę) i pokrojone na cienkie talarki 2–3 ugotowane ziemniaki. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (5–6 sztuk). Do osobnego naczynia wbij 4 jajka, roztrzep je i wylej na patelnię. Podsmaż wszystko razem, posyp garścią startego twardego sera, dodaj posiekaną zieleninę i na parę minut nakryj patelnię przykrywką. Polej sosem pomidorowym lub tzatziki. Smacznego!
Zdj. główne: Uwe Conrad/unsplash.com